Clot d’Espolla
El Clot d’Espolla és una raresa geològica que es presenta al Pla de l’Estany, es tracta d’una depressió càrstica formada en el pla de Usall, el terme clot s’utilitza en català per a designar un sot o concavitat present en el terreny, ja que així es veu quan està sec, però es converteix en un estany que actua com a sobreeixidor en èpoques de pluja.
La zona on se situa Banyoles compta amb una important quantitat de cursos d’aigua subterranis que procedeixen principalment de l’Alta Garrotxa i alimenten el llac Banyoles, la raó fonamental que no sempre hi hagi aigua en el Clot d’Espolla és que se situa a prop de 50 m d’altitud respecte al llac.
Quan es presenten pluges intenses que acumulen almenys uns 100 mm i el nivell de l’aigua subterrània se situa a menys de 15 m del sòl, es crea una pressió d’aigua molt forta pel que es formes aquestes surgències o bullidors al Pla de l’Estany, sent la més resaltant el Clot d’Espolla, que té unes dimensions considerables 350 m de longitud, 145 m d’amplària i una profunditat de fins a 5 m.
Una de les curiositats que es presenten en el Clot d’Espolla és l’existència d’uns crustacis anomenats triops cancriformis, una espècie considerada com la més antiga del planeta que encara està amb vida, un veritable rècord mundial, a més porten prop de 220 milions d’anys sense evolucionar en la seva forma.
Els ous d’aquesta espècie s’adapten perfectament a l’època de sequera, romanen enterrats en el llot que es forma en el fons de l’estany, quan comença l’època de pluges, fan eclosió i neden en les aigües de l’estany per a alimentar-se d’insectes i larves.